24 Haziran 2017 Cumartesi

Hizmet Pasaportu

     Merhabalar,
Uzun suredir yazmadigimin farkindayim ama size harika bir pasaporttan bahsetmek istiyorum. HiZMET PASAPORTU!!

     Nedir bu Hizmet Pasaportu hemen anlatayim. Genelde diplomatik pasaportla esit tutulan "Schengen Ulkeleri dahil bircok ulkeye vizesiz giris saglayan bu pasaport icin diplomat olmaniz gerekmiyor." desem gozleriniz acilabilir mi acaba? Acilmamissa normal bir vatandas dahi alabilir desem peki?? Hala mi acilmadi! Lutfen sayfayi terkedin sizin Ya gezmek tozmakla bir alakaniz yok ya da cok zenginsiniz.. :/ Her iki durumda da sayfa da isiniz yok efenim, sagdan buyurun ;)

     Bu pasaport turu bir kamu kurumundan alinabiliyor. Aslinda Hizmet Pasaportu renginden dolayi herkes tarafindan Gri Pasaport olarak biliniyor. Ki sizde bu adla biliyorsunuzdur. Simdi nasil alinir anlatayim:

     Efendim normal bir vatandas dedim ama elini kolunu sallayan alamiyor tabii. Kamu kurumlari tarafindan gorevlendirme alan kamu personeli olsun olmasin gecici bir sureligine bu pasaporta sahip olabiliyor. Bunu en cok universiteler, valilikler ve belediyeler veriyor aslina bakarsaniz. Yesil Pasaport hakkini elde edememis kisilere yani genel olarak yeni memurlara verilse de yurtdisindaki projelere katilim gosteren kurum bu projede yer alacak tum herkese bu pasaportu vizesiz gecis saglamalari icin verebiliyor. Bu durumdan kamu kurum mudurlerinin bir cogunun bile haberi olmadigini rahatlikla soyleyebilirim.

     Simdi trasi kisa kesip nasil aliniyor, ucreti nedir vs gibi konulara gecceyim. Efendim bu pasaport resmi pasaport oldugundan bu pasaport bazi sorumluluklar gerektiriyor. Sadece siz degil, bu pasaportu size veren kurum da herhangi bir olumsuzlukta sorumlu oluyor. Bundan dolayidir ki kurum amirleri tanidiklari kisilere bu harika pasaportu sagliyorlar.


Gerekli Belgeler

-2 adet basvuru formu (eger varsa kurumun internet sitesinden indirmelisiniz)
-2 adet vesikalik fotograf(Biometrik olmasina gerek yok)
-Ve 1 adet tanidik kurum muduru vs ;)

     Simdi yuzunuz asilmasin ama dedigim gibi elinizi kolunuzu sallayarak bu dunya harikasini alamiyorsunuz. Ki bu pasaporttan haberdar olan kurum amirleri de zaten iyi tanimadiklari kisilere vermiyorlar. Bu durumdan haberdar olmayan kamu gorevlileri ve gercekten bir proje kapsaminda yurtdisina gidecek olan kisiler icin ben vize magduru olmamalari icin ben basvuru surecini anlatayim.

     Efendim oncelikle formu bilgisayar ortaminda doldurun. Cok basit bir islem zaten. Fakat bir puf nokta; 2 sayfa olan bu formu ayri ayri sayfalara degil tek bir sayfaya arkali-onlu olarak cikti almaniz gerekiyor. Sonra fotografinizi yapistirip kurum ilgili birim yetkilisi tarafindan imzalanmasi ve son olarak kurumun en yetkili kisisi tarafindan en uste bir imza caktirmaniz gerekiyor. O kisi de imzaladiktan sonra size bu pasaportu vermeyi kabul eden birim tarafindan bir gorevlendirme yazisi verilmesi gerekiyor. Bu yazida gorevlendirme sureniz(gorev baslangic ve bitis) basvuru formunda olan tarihlerle ayni olmasi gerekiyor.

     Ve bir onemli nokta daha; basvuru yapacaginiz ilin emniyet mudurlugune hitaben yazilmasi gerekiyor. Ayrica basvuracaginiz emniyet mudurlugunu arayip bu pasaportu veren kurumdan imza sirkuleri isteyip istemediklerini sorarsaniz isinizi zorlastirmazsiniz. veren kurum ile ayni il emniyet mudurlugunden almaniz durumunda genel olarak imza sirkuleri istemiyorlar.

     Sonrasinda normal pasaport alma proseduru isliyor ama bir harika durum da pasaport harcini odemiyorsunuz!! Sadece defter parasini odeyip kurtuluyorsunuz. Ulan hep vatandasa hep vatandasa bee!! ://

     Bu pasaport icin emniyet mudurlugune istediginiz zaman basvuramiyorsunuz. Eger bu pasaport icin vize isteyen ulkelerden birine(Amerika ve Birlesik Krallik yani Ingiltere´ye) gitmek istemeniz durumunda 20-25 gun, istemeyen ulkelere(Schengen ulkelerine) gitmek istemeniz durumunda ise 10-15 gun onceden basvurmaniz gerekiyor.

     Uzun uzun yazdim aciklamak icin. Belki bazilariniz ulan normal pasaport almak daha kolay diyebilirsiniz ama bir noktayi goz ardi edersiniz. Vize alma proseduru hem daha uzun hem de vize almak icin evrak toplama sureci daha uzun, cok pahali ve mesekatli.!!

     Bu pasaportla elinizi kolunuzu sallayarak havalimanlarindan gectiginizde o kadar mutlu olacaksiniz ki anlatamam. Bu pasaportla ilgili ufak tefek birkac sikinti var. Mesela sadece gorevlendirme tarihleri icinde yurtdisinda kalabilirsiniz vs gibi ama simdi anlatmayacam. Hele siz bir alin da ben sizin her sorunuzu cevaplarim ;)

Hosca ve saglicakla kalin..








2 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben erasmus staj kapsamında portekize gidecem.
    Size 2 sorum olacak

    İlki benim hizmet tarihim 2 ekim 2017 de başlayacak. ama ben 1 ekim ya da 30 eylül gibi 1-2 gün öncesinden yurtdışına çıkablir miyim?

    diğeri ise aktarma yaparak portekize gidecem hizmet pasaportu ile transit vizesi almadan aynı havalimanı ve farklı havayolları ile aktarma yapablir miyim?(aktarma yapacağım ülkeler fransa hollanda ispanya olablir.)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Elinizde hizmet pasaportunuz oldugu surece Schengen ulkelerine giris cikis yapabilirsiniz ama o ulkelerin en az kac aylik pasaport istedigine dikkat etmelisiniz. Mesela Portekiz icin pasaportunuzun gecerlilik suresi cikis tarihinizden en az 3 ay daha fazla olmali ve bazi ulkeler, Fransa gibi, 6 ay talep ediyor.

    Bu arada kurumunuz, statunuz nedir? Bir baska onemli konuyu soyleyecem..

    YanıtlaSil